Przełom lipca i sierpnia – piękne, słoneczne lato w pełni. Oznacza to, że sezon na cukinię trwa w najlepsze! To wyjątkowe warzywo, znane ze swojej wszechstronności i delikatnego smaku, zdobywa serca kucharzy na całym świecie. Cukinia, będąca odmianą dyni zwyczajnej, oferuje nie tylko kulinarne możliwości, ale również bogactwo wartości odżywczych. W tym wpisie dowiesz się wszystkiego, co warto wiedzieć o cukinii oraz poznasz kilka pomysłów na przetwory, które pozwolą cieszyć się jej smakiem przez cały rok.
Dlaczego warto jeść cukinię?
Cukinia to prawdziwe bogactwo zdrowia zamknięte w zielonej skórce. Oto kilka powodów, dla których warto włączyć ją do swojej diety:
Przetwory z cukinii – jak zachować letnie smaki na dłużej?
Lato to czas obfitości warzyw i owoców, a jednym z najczęstszych „problemów” ogrodników i miłośników lokalnych rynków jest nagły wysyp cukinii. Te zielone, wszechstronne warzywa potrafią rosnąć jak szalone, a ich liczba wkrótce może przerosnąć nasze możliwości konsumpcyjne. Co zrobić z nadmiarem cukinii? Oto kilka pomysłów, które pozwolą Ci cieszyć się cukinią przez cały rok i uniknąć marnowania tego cennego warzywa.
Ketchup z cukinii
Składniki:
1. Jabłka oraz cukinie i cebule umyj pod zimną, bieżącą wodą i osusz. Cukinie obierz i przekrój wzdłuż na ćwiartki oraz wytnij gniazdo nasienne. Pokrój cebule na mniejsze kawałki. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i również pokrój na mniejsze kawałki.
2. Cukinie, cebule i jabłka zetrzyj na dużych oczkach, najlepiej przy pomocy tarki lub maszynki do mielenia ze specjalną nakładą do szatkowania warzyw. Można też użyć malaksera z odpowiednimi tarczami.
3. Starte warzywa (nie odciskaj soku) umieść w garnku o pojemności minimum 4 litrów. Dodaj sól i cukier, całość wymieszaj i zagotuj bez przykrywki. Jak tylko warzywa zaczną się gotować, zmniejsz moc palnika do takiej, by zawartość garnka tylko lekko się gotowała. Starte warzywa gotuj przez godzinę. Co parę minut warto zamieszać całość przy pomocy drewnianej łyżki.
4. Po godzinie gotowania składników dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Na koniec wlej ocet.
5. Całość zamieszaj i gotuj na małej mocy palnika przez ostatnie 20-25 minut (cały czas bez przykrywki). Ketchup z cukinii jest już prawie gotowy – zmiksuj go na gładko blenderem ręcznym. Po zmiksowaniu sprawdź smak ketchupu i w razie potrzeby i upodobań smakowych dodaj np. trochę więcej soli lub też pieprzu.
6. Po zblendowaniu keczup jest gotowy do przelania go do słoiczków i klasycznego zapasteryzowania w gotującej się wodzie.
Naczynie żaroodporne tarta TERMICA 26cm
Pasztet z cukinii
Składniki:
Sałatka z cukinii do słoików
Składniki:
Zalewa:
Domowa sałatka z cukinią do słoików jest gotowa do spróbowania już po czterech dniach. Najlepsza zaś będzie po dwóch tygodniach od zrobienia. Sałatka z cukinii będzie świetną przekąską do mięs oraz wszelkich dań z grilla, czy też jako jeden ze składników sałatki. To jedna lepszych sałatek na zimę, która pasuje do większości polskich obiadów.
Cukinia to niezwykle wszechstronne warzywo, które warto mieć w swojej kuchni przez cały sezon. Nagły wysyp cukinii to wyzwanie, ale i okazja do kreatywnego podejścia w kuchni. Oprócz walorów smakowych, cukinia oferuje liczne korzyści zdrowotne, dlatego warto włączyć ją do codziennej diety. Nie bój się eksperymentować i odkrywać nowych sposobów na wykorzystanie tego wszechstronnego warzywa. Smacznego!
cukinia w ogrodziefrytki z cukiniketchup z cukinipasztet z cukiniprzepisy na cukinięprzetworyprzetwory z cukinisałatka z cukiniąsezon na cukinię